stamboliyski
Обща информация и инфраструктура
Територия - 61 270 дка.
Бр. населени места - 5
Бр. жители - 23 306

Административен център - гр. Стамболийски
ул. "Г. С. Раковски" - 29
e-mail: stamboliyski@mail.orbitel.bg
e-mail за сигнали: stamboliyski_signali@abv.bg

 

Article Index


Село Йоаким Груево

800px-Yoakim-Gruevo-mayor

с. Йоаким Груево е самостоятелно кметство в състава на община Стамболийски, област Пловдив. По времето на турско робство името му е било  Каратаир, а през 1936година се преименува на Йоаким Груево. В България има само едно населено място с наименование „Йоаким Груево”  Селото се намира на 11км. западно от Пловдив по пътя за гр.Пещера. Землището му е равнинно и плодородно, като от запад и север го опасва р.”Въча”.
В с.Йоаким Груево е базиран Завода за безалкохолни напитки „Parti club” има още Рибовъдна ферма „Еко Фиш”, Шивашки цех, Цех за тапицерски услуги, Фирма за производство на оранжерийни  зеленчуци, две бензиностанции в източния и западния край на селото.
На разклона за гр.Перущица се намира р-т”Въча” известен в цяла та страна с хубавата си кухня и най-вече с шкембе-чорба.
Паркът за отдих се намира в центъра – обширен, чист, приятен за разходка с детска площадка и спортни уреди. Непосредствено до него са разположени НЧ”Просвета 1927”, ОДЗ”Радост” и  ОУ”Хр.Ботев”, а църквата „Св.Георги” се намира в северозападната част на селото.
Служители в кметство Йоаким Груево
       
инж. Наум   Георгиев   Нихтянов - Кмет, тел.:    03148 2260       
Донка   Койчева   Арабаджиева - Сп.”ОДАО и ф-си”, тел.:    03148 2262       
Мария  Георгиева   Кънева    СП.”ГРАО” , тел.:   03148 2261    

 


Село Куртово Конаре

kurtovo kon

Кмет: Иван Пиринов тел.0314622-50
Екип:
ГРАО: Венета Нонова тел.0314622-52
ОДАО и Финанси: Марияна Стоицова тел.0314622-54
Пощ.код:4223
e-mail:Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
        
     Кратка информация  за село Куртово Конаре.


География

В близост до с. Куртово Конаре се намира река Въча, както и река Стара река. На север землището на селото граничи с това на гр. Стамболийски, на юг с гр. Кричим, на изток с гр. Перущица и на запад със с. Ново село. Селото лежи на равнина в подножието на Родопите, на 17 километра югозападно от гр. Пловдив.

История

От исторически източници е ясно , че селото е образувано през 1760 г. от сливането на двете съставни села – Куртово и Конаре. През 1848 г. е построена църквата „Св.Атанас”, а три години по-късно се открива килийно училище. През 1880 г. е построено училище ”Св.Св.Кирил и Методий” в църковния двор. То е едно от първите училища в този район.
Куртово Конаре е прочуто със земеделието си. През 1894 г. в мелницата на Александър Димитров е смлян първият килограм червен пипер не само в селото, а и в страната. През 1896 г., пак в Куртово Конаре, се отглеждат първите ранни домати в България, пренесени от Цариград благодарение на същия Александър Димитров.
В землището на Куртово Конаре се намира двореца „Кричим”- едно от любимите места на Цар Борис III и неговото семейство. През 1937 г. царица Йоанна дарява на селото първата селска детска градина.
С още много неща може да се похвали селото и едно от тях е неговият духовен център – Читалище ”Любен Каравелов”. То е основано на 28.09.1897 г. по инициатива на Димитър Царев, Христо Добрев, Симеон Попов, Георги Нинков и Димитър Попов.

Културни и природни забележителности

Читалище "Л. Каравелов" е основано от родолюбиви жители на селото на 28.09.1897 г. Дейността му започва с изнасяне на сказки, театрални представления и раздаване на книги. Сегашната сграда на читалището е открита на 27.12.1959 г. Днес то е център на духовния живот в с. К. Конаре и развива богата дейност.
Следвайки съвременните тенденции през 2003 година в читалището е създаден и Интернет Център, спомагащ за информационното обслужване на местната общност и предлагащ различни информационни и административни услуги както и курсове. Той е един от 25-те центъра изградени по Проект "Читалища" с подкрепата на ПРООН, Министерство на Културата, ААМР и Програма "Матра" на ХП. Детайлна информация за дейността на НЧ "Л. Каравелов"
1. БИБЛИОТЕЧНА ДЕЙНОСТ: 12583 тома литература Раздели: детска художествена литература, детска научно-популярна л-ра, художествена л-ра, история, география, литературознание, обществено-политическа л-ра, математика, изкуство, селско стопанство, спорт, справочна сбирка, философия, религия
2. ЛЮБИТЕЛСКО ТВОРЧЕСТВО:
2.1. Женски народен хор и оркестър
2.2. Детска група за класически балет и модерни танци
2.3. Детски фолклорен танцов състав
3. ШКОЛИ И КУРСОВЕ:
3.1. Школа по изобразително изкуство и работа с природни материали
3.2. Английски език за деца и възрастни
3.3. Курсове по компютърна грамотност за деца и възрастни
3.4. Работа със социален психолог
3.5. Курс по български език за чужденци,живеещи в Куртово Конаре
4. КЛУБОВЕ И КРЪЖОЦИ:
4.1. Еко-клуб ”Приятели на природата” - преподавател — Цветомира Балабанова
4.2. Литературен клуб
5. КУЛТУРНО-ПРОСВЕТНА ДЕЙНОСТ
5.1. Изложби
5.2. Базари
5.3. Импресарска дейност
5.4. Празници, срещи, събори
6. СОЦИАЛНИ ДЕЙНОСТИ
6.1 Услуги
6.2 Консултативен център
7. МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ Към читалището работи младежки доброволчески екип.
8. КОНКУРСИ Национален конкурс за поезия в памет на Веселин Сариев — провежда се ежегодно от месец май 2005 г. Творбите се приемат до 10 април. Останалите конкурси са от местен характер и се организират ежегодно, както следва: Конкурси за детски рисунки — за Коледа,Великден и 24 май Конкурси за сурвачки — декември Конкурси за еколозите: ”Моят домашен любимец” и “Моето любимо цвете” - на събора на селото - 2 май Конкурси за литературно творчество — за 11 май — Св.Св.Кирил и Методий Има и различни конкурси, свързани с даден обичай или местен празник — за най-способна баба — на Бабинден; за най-красив кон — на Тодоровден; за "Самодеец на годината" - на 1 март и много други

Редовни събития

Съборният празник на селото е 2-ри май (Св. Цар Борис-Михаил Покръстител), но по стария църковен календар е Св. Атанасий Велики, чието име носи местният църковен храм. Другите празници, които тържествено се празнуват, са: Богоявление /Йордановден/ - Изваждането на Кръста от водите на река Въча! Тодоровден — Провежда се традиционно надбягване с коне /КУШИИ/!
От 2009 год насам през първата седмица на месец септември се провежда ,, Фестивал на чушката домата и традиционните храни”

 

 


 

Село НОВО СЕЛО

Иван Стойчев - Кмет, тел.:0877124512     
Светла Стойчева- Спец.”ОДАО и финансиси”, тел.: 03147 2266      
Красимира Николова - Спец.”ГРАО” , тел.:03 147 2263
 
Ново село отстои на 7 км от гр. Стамболийски, на 20 км. от Пловдив и 18 км. от Пазарджик.

        image002Разположено в полите на Родопите в югозападния край на Горно-тракийската низина и източното подножие на Бесапарските хълмове. Жилищно е застроено по левия бряг на Стара река, а в дясната страна е оформена промишлената зона. По средата на селото минава напоителен канал, който разделя селото на две махали - Горна - запад и Долна - изток. Ново село е разположено на 160-180 м. над морското равнище. Землището му граничи с територията на Огняново, Исперихово, Куртово Конаре, Триводици и Стамболийски. Съставно селище е на община Стамболийски. При последното преброяване на 1 март 2011 г. в него живеят 2489 човека. Има 801 жилищни сгради. В електронното преброяване в Интернет участваха 59 домакинства.

image004image006
     
    
 Землището е около 12000 дка, от които обработваеми - 7100. 50% и повече от земята е поливна. Транспортното обслужване се извършва с автобуси като отчасти се ползва ж п линията Пещера-Пловдив. Търговското обслужване се осъществява от Потребителската кооперация и частни фирми. Земята се обработва предимно от частни стопани. Половината от нея пустее. Земеразделителния план е влязъл в сила от 1995 г.
 Здравеопазването се осъществява от един лекар и двама стоматолози. Училището се посещава от около 200 деца. Има целодневна детска градина. читалището разполага с 18 000 тома. Водоснабдяването е на 100% и се осъществява от помпена станция Куртово конаре. Селото е електрифицирано. Вътрешния ред се осигурява от един полицай.

Основния поминък е земеделие, лозарство, цветарство, овощарство, зеленчукопроизводство, овцевъдство и промишленост

 • Кметство – Ново село
 • Светла Стойчева Специалист ОДАО Тел: 03147 / 2261 Email: novo_selo2008 @abv.bg
 • Красимира Николова Специалист ГРАО тел: 03147 / 2263 Email: novo_selo2008 @abv.bg
 • Нели Лазарова Социален работник тел: 03147 / 2262 Email: novo_selo2008 @abv.bg
 • Църква „Св. Георги” построена 1882 г.
 • Инорийски свещенник – Отец Руси Иванов
 • Параклис „Св. Лидия”
 • Аязмо
 • Кръста
 • ОУ „ Христо Смирненски”
 • Директор – Ваня Лазарова
 • ОДЗ – „Пролет”
 • Директор – Мария Дудова
 • НЧ „Св.Св. Кирил и методий”
 • Каролина Славенова/секретар-библиотекар/
 • Елена Николова/Председател на УС на НЧ/
 • Търговска комплекс
 • Изглед от автоспирката
 • Изглед от автоспирката
 • Сърцето-кръстопът
 • Зеленчуковия пазар
 • Знамето-Ново село
 • Детски Площадки
 • Детски Площадки
 • Детски Площадки
 • Детски Площадки
 • Детски Площадки
 • Изглед от Стара Река
 • Изглед от Стара Река
 • Тракийската могила
 • Тракийската могила
 • Проучванe през настоящата година от Доц. Д-р. Костадин Кисьов – Директор на регионално историческият музей, гр.Пловдив
 • Върховно Божество на Траките – БОГ ХЕРОС
 • Част от експонатите на открития „ ПРИРОДЕН МУЗЕЙ”
 • Част от експонатите на открития „ ПРИРОДЕН МУЗЕЙ”
 • Обреден камък
 • Римски мост
 • Футболен клуб „ СПАРТАК”
 • Футболен клуб „ СПАРТАК”

Село Триводици

Кмет - Симеон Димитров тел. 031403/260
Спец.”ГРАО” - Снежана Добрева тел. 031403/261
Спец.”Финанси” - Станка Дачева тел. 031403/263
п.код 4222

trivodici

Село Триводици e разположено в плодородното поле на Горнотракийската низина в близост до десния бряг на река Марица. Старото име на селото е Текира (от създаването му през 1885 г. до 14 август 1934 г.). В селото извират три извора. Носи се легенда, че овчари лятно време водили своите овце на паша в Рила. Един ден овчар хвърлил своята гега, за да завърне стадото, но тя попаднала в едно от Рилските езера. През есента, когато прибрал стадото в селото, той го завел на водопой на изворите и там видял своята гега. Така се носи легендата, че изворите идват от планината Рила. Много хора се къпят в изворите, защото считат водата за лековита. Така селото получава своето наименование Три водици, защото от три места вода извира. Селото има малък манастир посветен на „Възнесение Господне“ – Спасовден и поради това  празникът на селото се чества на този ден. Това е едно от най-красивите места в землището на селото. Основният поминък на населението  е земеделие . На 2 март 2008 г. в центъра на селото  е направена първа копка за изграждане на православен храм „Свети Георги“ ,но за съжаление поради липса на средства все още не е довършен.

Население-1480 души живеещи
Площ-9.226 кв.км.
Надморска височина - 191 м.
Обществени институции-Народно читалище „Иван Царев - 1906”
ОУ „Васил Левски”
ЦДГ „Изворче”

Известни личности - Надка Караджова - народна певица, родена  и отраснала в с. Триводици
Проф.Димитър Нанкинов - орнитолог, д-р на биологическите науки